Магията на цветовете

Магията на цветовете

posted in: Без категория | 0

Лятна ревизия на женския гардероб: Магията на цветовете

Лято е, навън е слънчево и топло, всеки мисли за море и отпуска, затова решихме първата тема, която ще ви представим да бъде свързана с подсещане за цветовете в нашия гардероб и клишетата, свързани с тях!

Нека започнем така, всяка жена трябва да има малка черна рокля в гардероба си! Клише или истина?

Дотук добре, склонни сме да се съгласим, всъщност знаете ли, откъде тръгва тази така наречена „класика“?

„Шехерезада е лесна. Малката черна рокля е сложна“  казва Коко Шанел – дизайнерката, която се смята за автор на малката черна рокля. Историята на Малката черна рокля е стара  и тръгва от 14 век от херцогът на Бургундия, Филип Добрия, който е един от първите хора, които са се облекли в черно като моден акцент. Оттам черното се пренася в гардероба на духовенството и хората, които искали да се откроят от тълпата, която носела общо взето каквото има. Така през ренесанса започнали да се появяват повече портрети на богати хора, носещи черно, целящи да си види личността им, а не помпозно и богато украсеното облекло типично за века.

Години по късно черното остава в гардероба, особено практично за работещите жени в големи индустриални градове пълни с прах. Чисто икономически най-изгодно се оказва да се носи черна рокля, която може да се съчетава с много неща и да се превръща от обикновена до елегантна само с един акцент например.

Разбира се това, което я превръща в класика са именитите световни дизайнери, които не пропускат да отделят подобаващо внимание на тази класика почти във всяка своя колекция. Но пък класиката и традициите не са това, което бяха и мили дами, мъжете не припадат вече по жена в черна рокля или тъмни цветове! Мъжете се научиха да оценяват уверените в себе си  жени, независимо от дрехите, които носят!

Ето затова ви даваме насока как да носите черния цвят като емоция, особено през лятото и  как да съхраните сексапила на тази модна традиция.

Лятото и черната рокля – как да носим черни дрехи през горещите летни месеци?

И така да видим – ключът е в баланса на черното през горещите летни дни и вечери. Дълга лятна черна рокля от ефирна материя в съчетание със лек светъл шал за морския бряг или голямо сребърно или златно бижу за коктейл край басейна, ще кажете лесна работа, но не е съвсем така. Черният цвят има способността, както да прикрива несъвършенства на тялото ни, така и да подчертава, ако не сме внимателни. Запомнете златното правило: Не цвета прави дрехата, подходяща за вас, а вие правите дрехата забележима и уникална! Използвайте функционалността на черния цвят като планирате как ще го съчетаете с аксесоар или друга дреха. Ако вече имате завиден тен, избягвайте комбинации с преобладаващ черен цвят, ако все пак черното ви е любимо, заложете на черен топ или блуза и светла или пъстра долна част.

Стига за черното, да видим какво още се мъдри на закачалките в претрупаните ни женски гардероби, които подобно на натъпкан трамвай винаги имат място за още една рокля!

Червеното, оранжевото и жълтото провокират така наречените активни емоции и физическа възбуда – клише или истина? Истина за науката, истина за гардероба.

Заложете на тези цветове и със сигурност ще ви забележат. Идва обаче един проблем, носенето на тези цветове зависи от цвета и нюанса на кожата ни, бъдете внимателни преди да купите от разпродажба някоя жълта рокля, която може да е уникален модел, но хич да не пасва на бледата ви кожа!

Всички дами с тен могат да заложат на жълто, оранжево и нюансите на тези цветове.

Не пренебрегвайте зеленото и розовото – това се цветове, които наистина успокояват психиката, но и могат чудесно да се съчетават в актуални летни сетове. Не забравяйте лилавото и сивото – разбира се особено лятото обличането в едни цвят не се препоръчва освен, ако акцентът не пада върху някои уникално бижу.

Бъдете смели и разнообразете гардероба, винаги с едно наум!

Безспорен факт е, че както музиката, така и цветовете предават емоционални усещания.

Трудността идва оттам да се научим да разпознаваме и боравим с тези усещания правилно!

Да вземем синия цвят  – успокоява психиката – истина или клише? Истина, но това идва от идеята, че хората харесват цветовете до степента, до която харесват обектите, които мислено асоциират с тези цветове. Прост пример със синьото и кафявото. Синьото е харесвано, защото е свързано с цвета на морето, чистото небе, а кафявото – не толкова, заради приликата си с цвят на гнила храна или нещо друго.

С носенето на сини дрехи също не бива да се прекалява, използвайте правилото за съчетаване на максимум два до три цвята, избягвайте комбинация от три нюанса на едни цвят. Дайте шанс на въображението си и бъдете художниците във вашия гардероб!

Коко Шанел казва: „Ако сте били поразени от красотата на някоя жена, но не си спомняте с какво е била облечена, значи е била облечена перфектно.“ – това е нашето мото за лятото:

Бъдете перфектни със собствен стил, елегантност и увереност! И запомнете:  „Няма жени, които не са красиви, а само такива, които не го знаят.“ Вивиън Лий